Hei, så hyggelig at du kikket innom her!

StineThumbnail.jpg

Mitt navn er Stine Skaarseth, 22 år, fra Lillehammer. Til daglig holder jeg til på Lillehammer hvor jeg nå bor sammen med to venninner og er høgskolestudent på fjerde året. Jeg leverte bacheloroppgave i økonomi og administrasjon denne våren, mens dette fjerde studieåret brukes til å ta ytterligere to økonomifag, samt enkelte jussfag. Sammen med studiene trener jeg mye langrennsrelatert og sitter også som ungdomsrepresentant i styret i Lillehammer Skiklub. Ved siden av trening og studier har jeg også hatt deltidsarbeid på Kiwi i 1,5 år og har fortsatt jobb der, men har trappet veldig ned på jobbingen nå i høst. Til daglig er jeg altså innom flere ulike miljøer, men nok om meg fordi det er ikke det denne bloggspalten skal handle om. Det dere leser nettopp nå er mine aller første bloggerord , ikke som ”rosablogger”, men som såkalt ”blåblogger”. Fra og med i høst har jeg nemlig fått den gleden av å blogge for Totens Sparebank om temaet ”Studentøkonomi”!


Tiden som student er en tid hvor det må jobbes mye for å tilegne seg ny kunnskap, samtidig som du helst skal bli kjent med flest mulig nye folk og delta på mest mulig aktiviteter og gjerne alt på en gang. Det er nettopp dette som gjør studietiden til en svært spennende og samtidig utfordrende periode i livet. En av de største utfordringene dreier seg om hvordan man best mulig kan kombinere en svært hektisk hverdag med smart bruk av egne penger. I mine blogginnlegg skal det dreie seg om privatøkonomi hvor jeg vil forsøke å sette fokus på situasjoner som mange kan kjenne seg igjen i og samtidig komme med både erfaringer og tips, som forhåpentligvis kan komme noen av dere til nytte. Målet mitt er å inspirere i alle fall noen til å gjøre små endringer i hverdagen, som igjen kan gi positive utslag i egen økonomi. Noen av endringene kan til og med dra med seg andre positive bieffekter som for eksempel økt energinivå, bedre konsentrasjon, lærdom, kreativitet eller bedre tid.


Noe av det unike med å være student er at du har muligheten til å søke studielån og stipend, du får ditt eget studentbevis og kan benytte deg av det mangfoldet av studentrabatter som finnes. I denne sammenheng ønsker jeg å komme med 3 konkrete tips:

 1. Søk om fullt studielån og stipend uansett. Lånekassens studielån er et lån med svært gunstige betingelser da det er rentefritt så lenge du studerer og de pengene du eventuelt ikke trenger å bruke, kan stå inne på konto og vokse. Er du student og har fortsatt ikke søkt lån eller stipend for inneværende studieår? Det er fortsatt ikke for sent, fristen for å søke er 15.november!
 2. Last ned studentbeviset ditt på telefonen, så har du det alltid med deg. Appen heter ”Studentbevis” og er i alle fall tilgjengelig gratis i Apple App Store.
 3. Dersom det er noe du skal kjøpe, benytt deg av de studenttilbudene og rabattene som finnes. Om det så er frisørklipp, en genser eller togbilletter, så fører det som regel til noen sparte kroner i forhold til det å handle uten studentrabatt. Husk derfor å ha med deg studentbeviset, eller mobil med studentbevisapp, og spør pent om det er studentrabatt dersom det er uklart for deg.

Selv med fullt studielån og stipend er det uten tvil nødvendig for de aller fleste å forvalte pengene sine smart. Her ønsker jeg å komme med 10 økonomiske råd som jeg tror kan være viktige å ha i bakhodet gjennom hverdagen. Dette gjelder ikke bare de som er studenter, men jeg tror de aller fleste kan dra nytte av noen av disse punktene. Jeg vet selv at jeg har mye å lære og forsøker stadig å minne meg selv på disse punktene. Uansett er jeg sikker på at alle kan få til positive økonomiske endringer dersom det finnes motivasjon til å gjøre det.


Bli økonomisk nysgjerrig – ikke gjerrig

 1. Her mener jeg at det er viktig å ikke glemme å leve, men heller forsøke å sette seg mer inn i hvor pengene brukes og om det finnes metoder for å enten redusere kostnadene eller øke inntektene ut ifra ønsker og behov. Undersøk, følg med og vurder eventuelle alternativer. Det lønner seg som oftest å være litt nysgjerrig!
 2. Bli klar over dine økonomisk uvaner og vurder om noe kan endres
 3. Invester i god planlegging, men vær samtidig klar for det uplanlagte
 4. Finn deg en deltidsjobb – dette kan gi deg både verdifull erfaring og noen ekstra kroner
 5. Sett deg økonomiske mål som motiverer – og minn deg selv på disse
 6. Kjøp det som gir deg mest for pengene – det dyreste er ikke alltid bedre
 7. Del på godene og selg/gi bort det som ikke brukes
 8. De beste opplevelsene er sjelden avhengig av høy pengebruk
 9. Ta godt vare på ting du allerede har – inkludert familie og venner
 10. Husk at du selv er ansvarlig for egne penger og at det kun er du som vet hva du mener er verdt å gjøre med dem!

Overnevnte 10 punkter er svært generelle, men dekker samtidig mye av det som bør ligge til grunn dersom man har ønsker om å ha kontroll over egen økonomi. Senere vil jeg komme tilbake til noen av disse 10 punktene og gå mer detaljert til verks. Jeg ønsker å dele erfaringer og tips i forhold til planlegging omkring matinnkjøp, forslag til ukesmeny, mer info omkring lån, gjeld og Lånekassens reglement, tips til hvordan spare noen kroner på enkle hverdagsrutiner, forslag til mer økonomiske fritidsaktiviteter med mer.

Vi blogges :)

- Stine

Comment