Slik gjør du desember gull verdt!

Hei igjen :)

I skrivende stund er det første søndag i advent og første tegn på at julen 2015 nærmer seg med stormskritt. Når du leser dette er det antagelig blitt desember, en tid som for mange studenter er synonym med eksamenstid, selv har jeg første eksamen i morgen. Desember betyr også julefeiring og alt som hører med til den høytiden! Økonomisk sett og i forhold til rutiner er dette kanskje den måneden som avviker mest fra hverdagen ellers.

 I desember vil de fleste oppleve at det vil komme noen ekstraordinære utgifter - da tenker jeg eksempelvis på julegaver eller andre aktiviteter som for eksempel julebord på studiet. Til gjengjeld vil du kanskje kunne spare inn noen kroner på de utgiftspostene som ellers er stabile resten av året. Den typiske utgiftsposten ”Mat, drikke og husholdningsartikler” vil kunne minke noe dersom du kan tilbringe noen dager hjemme hos mamma og pappa i julen. Jeg mener, uansett hva planene dine er, at årets siste måned på flere måter kan bli gull verdt for hver og en av dere dersom det er ønskelig. Målet mitt er å få deg også til å innse det og jeg håper du i alle fall kan plukke opp noe fornuftig herfra!

Jeg har delt dette blogginnlegget inn i fire hovedpunkter som oppsummere hvordan jeg mener desember kan bli gull verdt for hver og en av oss. Tre viktige stikkord er Tid – Takknemlighet – Tålmodighet.


For det første betyr desember semesterinnspurt. Med andre ord er tiden inne for å legge ned en siste skikkelig innsats for 2015, på veien mot dine egne studie- og karaktermål. Oppnår du målene dine har du tilegnet deg verdifull kunnskap som ikke koster noe å bære med seg videre, men som forhåpentligvis kan hjelpe deg på veien mot en jobb som jo er avgjørende for økonomisk trygghet videre i livet. Tid satt av til læring og lesing er uansett en god og trygg investering som koster svært lite, men det krever naturligvis av din tid og innsats. I eksamenslesingen er det særlig tre ting som er viktige for meg for å få til noen gode lesetimer. Det er å starte dagen med en frokost som holder meg mett lenge, havregrøt med topping er den store favoritten her i huset. Ha med vannflaska overalt (og drikke av den!) og ta noen småpauser underveis hvor du enten trener eller snakker med noen så du ikke blir sittende stille og stum i egne tanker time etter time.


For det andre innbyr desember til fridager fra studiet slik at muligheten for å ta på seg jobb for å tjene inn noen ekstra kroner ligger åpen. Dersom du allerede har en jobb, kan det være smart å benytte noe av fritiden til å jobbe. Har du ingen jobb, men kunne tenke deg en, kan du sette i gang en søkeprosess på ledige stillinger og potensielle jobber nå!? Det skader aldri å søke, angrer du er det alltids muligheter for å takke nei. Uansett kan du gjøre deler av desember til en tid hvor du kan lande litt fra det vanlige hverdagsstresset, sette det litt i perspektiv og gjøre plass til å planlegge ditt 2016. Sett deg ned, gjerne med penn og papir, og skriv ned ting ved deg selv og din hverdag som du liker. Det er vel så viktig å være klar over hva du synes fungerer, som hva som bør endres på. Under det positive kan du skrive ned de viktigste tingene du må endre på. Skriver du det ned og minner deg selv på det ved å se på denne lappen er det lettere at den ønskede endringen faktisk finner sted. For å få økt bevissthet rundt hva pengene dine går kan du også bruke litt tid til å se på Hva har jeg brukt penger på i 2015? og bruke det til å planlegge litt fordelingen av pengene utover i 2016. Månedsbudsjett er en fin inndeling. Et par ting som er viktig å være obs på er at Lånekassen opererer med en inntekts- og formuesgrense for å få fullt stipend og lån.

Grensene for dette er som følger:
År              2015         2016
Inntekt      162 769     168 059
Formue     370 304    382 339

Så fort inntekten eller formuen overstiger disse beløpene, mister du noe av stipendet. Så her gjelder det altså å finne en balansegang, så du ikke mister penger i den ene enden fordi du jobber i den andre. Du kan lese mer om reglene her.


Et godt tips som kan inngå i planleggingen din for 2016 er BSU sparing. De aller fleste har nok med å få endene til å møtes når det gjelder penger i studieperioden. Likevel er det flere som blir mer motivere for sparing når de får øynene opp for enkle sparemetoder som for eksempel BSU, Boligsparing for unge! De aller fleste drømmer om å kjøpe sin egen bolig og skal drøm bli til virkelighet er du helt avhengig av egenkapital. BSU er en smart spareordning for alle under 34 år som gir både svært gode rentebetingelser og 20 % skattefradrag på årets innskudd -  opptil 5.000 kroner hvert år. Pengene du sparer må brukes til kjøp av bolig eller til nedbetaling av gjeld på bolig og starter du tidlig med sparingen kan du opparbeide deg en fin egenkapital før boligkjøp. Opparbeider du deg litt egenkapital vil dette også øke sjansene for å få gunstige lån. For å få det nevnte skattefradraget må du naturligvis ha skattbar inntekt. Med BSU kan du spare inntil 25.000 kroner i året og 200.000 kroner totalt. Regjeringen har med virkning fra 2016 foreslått å heve maksbeløpet i BSU til 300 000 kroner. NB! I de overnevnte grensene for inntekt og formue, for å ha rett til fullt lån og stipend, ser Lånekassen bort ifra renteinntekter på BSU sparing. Du kan lese enda mer om BSU på www.totenbanken.no/bsu. Et innskudd på BSU kan kanskje virke vel kjedelig her og nå, men ser du litt fremover i tid kan de pengene fort bli langt mer verdifulle for deg dersom du har et mål om boligkjøp en gang i fremtiden. Et innskudd av penger på en BSU-konto kan til og med være en flott julegave både å gi og få, og da kommer vi direkte inn på mitt neste punkt som dreier seg om julegaver.


Alle disse gavene som hører julen til. Tid og penger er her to avgjørende faktorer. Mine tips til de som ønsker å spare penger er å gi bort ting som er mer eller mindre hjemmelaget, jeg mener ikke nødvendigvis at du skal lage dorullnisser eller tegne en tegning til hele familien slik jeg gjorde før, men ting som for eksempel et selvfotografert bilde som du har fått over på et lerret, innrammet i en fin ramme eller på et mobildeksel kan absolutt bli flotte gaver som ikke koster så mye. Noen av dere er kanskje til og med flinke til tegne, male eller gjøre ulike håndarbeid. Dette er tidkrevende gaver, men til gjengjeld blir dette som regel svært flotte gaver dersom du klarer å tilpasse riktig gave til riktig person. Du kan lage strikkede sokker, tovede votter, broderte putetrekk eller grytekluter, dekorerte kalendere, eget maleri, hjemmelagede karameller eller så enkelt som et gavekort på en hjemmelaget middag eller på en fjelltur. Det å være noe mer nøktern i pengebruken er absolutt ikke avgjørende for gleden over gaven, det viktigste er at du klare å gi bort noe du vet personen du gir til vil bruke.

Ønsker du å spare tid vil jeg for det første anbefale å bestemme på forhånd hva du skal kjøpe/lage til hvem, slik at du vet hvilke butikker du skal dra til. Lag rett og slett en liten plan på handlerunden. Be de butikkansatte pakke inn gavene for deg, det er kanskje litt stusselig å ikke sette sitt personlige preg på gaveinnpakningen, men du sparer utvilsomt både tid og penger ved å gjøre det på denne måte. Netthandel er en annen måte å spare tid på og blir stadig mer brukt i julehandelen. Synes du det er veldig vanskelig å finne noe og kjøpe kan du gjøre det lettvint for deg selv ved å gi bort gavekort eller verdikuponger av ulike typer til for eksempel Spotify, iTunes, Tilbords, en weekend på hotell, massasjetime, medlemskap på treningssenter osv. For din egen del bør du benytte deg av sjansen til å ønske deg noe du vet du kommer til å få bruk for og som du ellers hadde kommet til å brukt penger på. Når det gjelder julegaver til venner og venninner som det gjerne kunne bli mange av når jeg var yngre, har vi kuttet ut de aller fleste og heller blitt enige om å gjøre noe sosialt sammen som for eksempel å stelle i stand en koselig julemiddag sammen.


Sist, men også kanskje den viktigste av dem alle, er at du kan tilbringe verdifull tid sammen med familie og venner. Dessverre er det slik at du ofte ikke forstår verdiene av slike øyeblikk før de blir til minner. Jeg er veldig glad i desember og jul, men må innrømme at førjulstiden de tre siste årene ikke har gitt meg like mye julestemning i forkant som de foregående årene, muligens på grunn av alt for mye tid alene med studiebøkene. I år har jeg derfor bestemt meg for ikke å la julestemningen vente på seg på grunn av eksamenstid, men heller legge inn noen pauser innimellom effektiv lesing hvor jeg gjør noe hyggelig. I huset hvor jeg bor har jeg nå innført det jeg har valgt å kalle en ”Julestemningskalender” og dette er absolutt av de mer økonomiske kalenderne. I fjor hadde jeg og de to venninnene jeg bor med, pakkekalender hvor vi hadde avsatt en viss sum vi alle hadde til disposisjon for kalendergaveinnkjøpene. Dette var også en svært hyggelig overraskelse, men skapte ikke nødvendigvis den ønskelige julestemningen. I år skal vi derfor ha Julestemningskalender som ligner mer på en slags aktivitetskalender. Jeg har tatt en gammel korktavle, stiftet fast litt rød papp og klippet ut 24 hjerter. Så skal vi finne på noen aktiviteter hver og skrive en på baksiden av hvert hjerte. Eksempler på aktiviteter kan være: dra å ake, be inn til spleisemiddag med venner, arrangere en quiz, lage kakao til lunsj, se en film, bake pepperkaker, osv. Nå skal jeg ikke røpe hva jeg har planlagt å skrive på hjertene, men heller glede meg til at desember straks er her!

Hovedbudskapet mitt i dette blogginnlegget er at vi selv har ansvar for ikke bare det vi gjør, men også for det vi lar være å gjøre og at alle og enhver bør jobbe for å gjøre desember gull verdt for seg selv. Nyt førjulstiden og gjør det til en tid hvor du både yter og deretter nyter! Jeg vil avslutte med et sitat jeg liker godt ”Hold blikket på stjernene, men beina på jorda!

God førjulstid!

- Stine

 

Comment