Man høster som man sår

Hipp, hipp..

Mai er den siste vårmåneden og når vi nå har kommet dit, kribler det alltid litt ekstra i magen min. Som maibarn er det en tid jeg forbinder med mye positivt. Det er grønt bjørkeløv, blomster, lengre lyse dager, norske flagg, bunad, is, familie, konfirmasjoner, bursdager, vårronn, grilling, russ, venner, 17.mai feiring, men også eksamenslesing, bachelorskriving og jobbing. Nå skal det sies at jeg verken har pollenallergi eller holder på med noen bacheloroppgave denne våren. Da ville kanskje tonen vært en litt annen, men dette er noen stikkord for hva jeg forbinder med mai og jeg er helt sikker på at alle dere skal touche innom minst en av disse tingene i løpet av den kommende måneden. I denne fine måneden med mye aktivitet ønsker jeg først og fremst å minne om mitt punkt nr. 10 fra det første blogginnlegg - Husk at du selv er ansvarlig for egne penger og at det kun er du som vet hva du mener er verdt å gjøre med dem!

Mai måned er gjerne tiden for at kornet skal i jorda og blomstene i bed, og det er nå ennå slik at man høster som man sår. Sagt på en annen måte; man må ta konsekvensene av egen økonomisk situasjon og leve deretter. På samme måte som at mai var måneden da Norge i 1814 fikk egen grunnlov, kan du la mai være måneden for at du lager deg dine egne økonomiske regler på et tidspunkt hvor studieåret nå går mot slutten. Du må kanskje begynne å tenke mot neste studieår og etter hvert også komme i gang med sommerjobbingen. Det finnes mange strategier for å holde seg innenfor sine egne økonomiske rammer, men det viktigste er bare at du helt enkelt kartlegger for deg selv hva du har brukt av penger inneværende studieår. Prøver å avklare bosituasjonen og tilhørende husleie for neste studieår og i den sammenheng får en pekepinn på hvor mye du bør du prøve å tjene i sommer, hvor mye som må jobbes inn senere og hvor mye som evt. kan brukes på ferie.


På denne tiden i fjor holdt jeg blant annet på med siste innspurt i skrivingen av bacheloroppgave. Tipper det er flere av dere som er i samme situasjon akkurat nå. Stå på! For oss andre studenter som ikke dealer med noen stor oppgave akkurat denne våren, er det antagelig flere andre eksamener som krever sine timer sammen med pensumbøkene. Gjennom mange eksamensperioder opp igjennom årene har jeg erfart at det til tider kan være svært krevende å holde konsentrasjonen oppe over lenger tid eller vanskelig å fokusere fullt på det du leser når det samtidig surrer middagsplaner, trening og tre andre eksamensfag i hodet. Jeg har i alle fall funnet ut at det å lese hjemme er utrolig lettvint og avslappende, men også at det kan være ”småfarlig” innimellom.. hjemme finnes det jo så mange fristelser! Da snakker jeg ikke bare om kjøleskapet. Jeg har flere ganger oppdaget at til og med det å vaske opp eller rydde i klesskapet kan bli utrolig gøy og etterlengtede pauser midt i eksamenslesingen, noen som kjenner seg igjen?

Mitt beste råd til deg som søker litt mer motivasjon i arbeidet frem mot eksamen er at du i likhet med din lille personlige økonomiske grunnlov, også her setter deg små regler eller delmål underveis i lesingen. La oss si at du finner det naturlig å lese ferdig to kapitler før du kan belønne deg selv med en kaffekopp, en dopause eller en ”sjekke-snap-pause”. Et annet delmål kan være å lese til kl. 11.30 før det er lov å ta lunsjpause. Jeg merker i alle fall på meg selv at enkle delmål, som jeg avklarer med meg selv i forkant, gjør lesingen langt mer motiverende og effektivt. Gjør en avtale med en medstudent, så vil det bli vanskeligere å sluntre unna eller gi opp delmålene. IPhone og sosiale medier oppi det hele er et eget kapittel for seg selv og er en stor tidstyv i hverdagen generelt. Jeg kan være den første til å innrømme at jeg bruker mye tid med øynene på iPhoneskjermen. Jeg er nok ikke alene om å ha mobilen liggende ved siden av boka eller pc’en når jeg jobber med skole og jeg tar den gjerne opp som en kjærkommen pause og et par minutters flukt fra pensum gjentatte ganger i løpet av dagen. Det er tydelig at det er noen flere som er inne på noe av den samme oppførselen, når det nå har kommet en app som heter ”Hold”. Dette er en app som tar mål av seg å motivere folk til å ta viktige pauser fra sine smarttelefoner, ved at man samler opp poeng når man setter iPhonen på vent og ikke bruker den. Når man etter hvert oppnår flere poeng får man i appen tilgang til kuponger på eksempelvis en gratis kaffe eller is hos Narvesen, 20 % avslag på BliVakker.no eller muligheten til å delta i konkurransen om å vinne en Xbox. Det skal sies at appen foreløpig bare er tilgjengelig for bruk ved de største skolene i landet, men at det stadig arbeides med å koble appen til flere høgskoler og universitet.


Nok snakk om eksamener og lesing. Det er ikke alltid like lett å vite helt hva man vil eller hva man bør gjøre med pengene sine. For å klarne tankene lønner det seg ofte å snakke med noen, enten for å få råd, støtte til avgjørelser eller kanskje nye ideer. Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med de ansatte i Totens Sparebank. Det er vanskelig å forutse fremtiden og samtidig umulig å forsikre seg mot alt, men med gode forsikringsavtaler i bakhånd er du likevel et godt stykke på vei når det gjelder økonomisk sikring dersom noe skulle gå galt. Gå inn på hjemmesiden her for gode tilbud på både reise- og bilforsikring. Senest nå for to uker mistet hun ene jeg bor sammen med kofferten på vei hjem til Gardermoen fra Los Angeles. Først i ettertid ser vi hvor store verdiene som faktisk er savnet og hvor lurt det kan være å notere ned hva man pakker med seg av verdi på lengre turer.

Til tross for at mai måned som regel er hektisk for mange, bør det også være gode muligheter for å finne på noe som er gøy eller noe som skaper litt ro i en ellers aktiv hverdag. Et sitat som jeg synes beskriver godt det jeg egentlig mener er at ”Ekte ro er ikke fravær av storm. Ekte ro er å finne fred midt i stormen.” Man setter ekstra pris på og nyter ro og fred bedre når det forekommer mer sjeldent. Livet er faktisk det som skjer, mens du planlegger noe annet! Helligdagene i mai kan være en gylden mulighet for å gjøre noe annet enn den hverdagslige aktiviteten, kanskje legge fra deg bøkene og invitere til spleiselag med grilling. Har man flere fridager kan det være et godt valg å legge ferieturen til denne tiden på året, det er som regel langt billigere å reise på ferie nå i mai enn det er å reise i fellesferiene.

Ha en strålende flott maimåned! Hilsen ei som virkelig er stolt over å være norsk og som gleder seg som en unge til å ta på bunaden og feire nasjonaldagen!

- Stine :)

Comment