Vedlikehold øker verdiene dine

Heii :)

Noe av det beste med å bo i Norge er at vi har fire svært ulike årstider! Nå går vi inn i den første av vårmånedene og jeg er vårbarn, så nettopp denne tiden av året synes jeg er den aller fineste av dem alle. Sola er oppe lenger, det er fremdeles godt skiføre, det blir varmere i været, påske, fuglekvitter og folk generelt virker å kvikne mer til :) I dette blogginnlegget viser jeg igjen tilbake til mine 10 grunnleggende økonomiske tips og setter fokus på nummer 9. ”Ta godt vare på ting du allerede har – inkludert familie og venner”.

De som vokser opp nå og forsåvidt alle vi som er i typisk studentalder, har i media fått tilnavnet ”Generasjon Prestasjon”. Generasjonen hvor alle ikke bare vil prestere, men aller helst skal være på topp på alle områder i livet. Jeg er av den oppfatning at det er viktig og veldig bra å ha ambisjonene på plass, men man kan se at ambisjonsnivået fort kan ta helt overhånd og at ting foregår på en slik måte at det går utover livsgleden! Det er en ting som er livsviktig å ikke glemme midt oppi boblen av jobbing mot prestasjon. Det er å ikke la det gå utover det kjæreste du har – nemlig din egen helse og alle du har rundt deg av familie og venner! En amerikansk humorist sa en gang at ”Helse er som penger, vi er aldri klar over den virkelige verdien før vi mister den!”. Til humorist å være er det langt mye mer alvor i dette sitatet enn hva han kanskje mente å formidle.

Mars måned ligger til rette for å ivareta de verdiene du allerede har. Det er en måned som kan by på lengre lyse dager og dermed en illusjon av litt ekstra tid, men kanskje også mer energi. Uansett så er det ikke tvil om at det varmere vårværet vil lokke flere folk ut i frisk luft og det er vi alle enige om at er sunt for enhver. Mars byr også på PÅSKE!! Påsken 2016 faller relativt tidlig i år, nærmere bestemt 20.-28. Mars. Natt til søndag 27.mars, som for øvrig er første påskedag i år, skal vi stille klokken en time frem. Påske er ofte synonymt med fridager, god mat, mer tid ute og mye tid sammen med familie og venner. Under har jeg listet opp noen underpunkter til hvordan du best mulig kan ta vare på verdier du allerede har i påskehøytiden:


 1. Handle smart – benytt appen ”Mattilbud”
  Appen som kan hjelpe deg å være oppdatert på tilbudene fra de fleste dagligvarekjedene i landet. Jeg mener ikke at man skal reise byen rundt fordi en butikk har laksefilet til 2 kroner mindre enn den andre, men her kan du skaffe deg en viss oversikt og kanskje gjøre noe matkupp innimellom.
   
 2. Bruk fryseren for det den er verdt
  Sjekk literspris eller kilospris, de store pakkene gir ofte mest for pengene og frys heller ned maten i porsjoner. Brød for eksempel kan du fint dele opp og fryse ned i porsjoner dersom du tror det blir tørt før du retter å spise det opp, det samme med hamburgerbrød eller tacolefser. Fryseren er et ypperlig matlager som kan være til stor nytte når man går til innkjøp av store pakker av matvarer. Ting som er kjekke å ha i fryseren er frosne bær, brød, fisk, kylling. Da har du basisvarer som kan tåle å ligge ganske lenge innpakket i fryseren.
   
 3. Arranger spleiselag i ulike former
  Få tid sammen med venner og familie ved å lage måltidene sammen, dra på hyttetur, arrangere spill- eller filmkveld eller skitur med grilling. Vedlikehold av helse og vennskap gjennom å ha det gøy kan være verdifullt uten at det merkes på lommeboka. Går man sammen flere om aktivitetene eller måltidene og kjøper litt hver, får man som regel mye igjen uten at det blir så dyrt per person. Bor du alene kan du forsøke å finne deg noen du kan lage middager sammen med eller så kan middagskort i kantinen ved skolen din være et godt alternativ. Eksempelvis koster det 580 kroner for et middagskort med 10 middager, evt. 65 kroner dersom man kjøper de enkeltvis, ved Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Gjøvik. Dette er en relativt akseptabel pris per middag og en veldig fin mulighet på de travleste dagene.
   
 4. Ta vare på matrester for gjenbruk eller som ingrediens til noe nytt.
  Dette er kanskje det punktet hvor flest har det største forbedringspotensialet. Her handler det både om å beregne bedre ved matlagingen og om å vurdere alternative bruksområder for mat som holder på å bli dårlig. Ved å kaste mindre mat kommer det både deg selv økonomisk og fellesskapet til gode.

  For å ta noen konkrete eksempler så er brune bananer ypperlige til bruk i smoothie eller til å moses og røres inn i havregrøten, i muffins, bananbrød eller veldig godt i scones. Epler som er skrukkete og begynner å bli gamle kan fint brukes i en eplekake, i kyllingsuppe eller i en smoothie. Kan også brukes til å lage en svært enkel dessert hvor du baker eplene litt i ovnen sammen med kanel og honning. I tillegg rister du litt havregryn blandet med sukker, kanel og smør i stekepannen og serverer eplene og havregrynblandingen med vaniljeis, kesam eller yoghurt. Rester av ris er fint å bruke til å lag rislapper. Rester av havregrøt kan puttes i en grov vaffelrøre eller i en røre for scones. Har du rester av pasta passer det ypperlig å lage en pastasalat. Uansett hvor lite av restene du bruker så slår du de som kaster alt! Matprat har nettopp lansert en ny side hvor det publiseres oppskrifter med sikte på å bruke rester som ingredienser, link her.
   
 5. Pynt med egg og gåsunger
  Egg er et symbol på påsken og setter du litt farge på eggene kan de fungere fint som pynt. For å gjøre det veldig enkelt kan du putte noen egg i kokende vann og dryppe konditorfarger oppi vannet. Jo flere dråper, jo sterkere blir fargen på eggene. Her kan du jo eksperimentere litt med å blande farger. Eggene kan både spises og brukes som pynt. Ta en tur ut og se om du kan finne noen trær med gåsunger på, dette er koselig, riktig og rimelig påskepynt (hvis du ikke er allergisk da!?). I år er det nok litt tidlig å finne hestehov eller andre blomster å pynte med. Ønsker du mer pynt kan du lete på Torget på Finn.no for å se om du finner noe fint som gis bort eller selges billig. Det kan jo også tenkes at noen av de du kjenner har noe stående som ikke brukes.
   
 6. Unngå overdreven vask av klærne
  Klær som strengt tatt ikke trengs å vaskes igjen, men likevel lukter av bål eller av røyk kan du enten henge ut i minusgrader noen timer eller legge i fryseren over natta. Har du gensere som loer mye kan det også hjelpe å putte de i fryseren. Har du et plagg med mye svettelukt, prøv med eddik på problemområdet før du slenger det i vaskemaskinen. Ømfintlige plagg bør du ha i vaskepose og ikke vask ull med vanlig vaskepulver
   
 7. Beskytt det elektroniske utstyret
  Det meste av elektronisk utstyr er ikke laget for å tåle norsk vintertemperatur. Dersom du skal frakte en pc i pulk til hytta eller ha med iPhonen i drikkebeltet på skitur, kan du gjøre lurt i å pakke den inn i ull. Ull vil gjøre at den blir noe mindre utsatt for kulde og vil i tillegg kunne suge opp eventuell fuktighet. Batteriene holder som regel lengst dersom du unngår å lade det helt opp eller tømme det helt for strøm. Batteriet til en iPhone skal ha lengst levetid dersom man etterstreber å holde kapasiteten mellom 40% og 80 %.
   
 8. Lån bøker, filmer og spill
  Påsken er høytid for krim. Det er også en gylden mulighet for å se filmer. Spar penger ved å låne ved et bibliotek, av noen du kjenner eller ved å leie film billig på nettet. Behandle pensumbøkene slik at de kan selges i ettertid. Pensumbøker koster en del penger, men etter et år med pent bruk kan de selges videre til nesten samme penge.
   
 9. Ta vare på tradisjonen og nærområdet
  Sett pris på det enkle og bruk gjerne påsken til å feriere i nærområdet ditt eller på fjellet uten andre formen for fristelser til å bruke mye penger. Prisene på flybilletter sørover eller hotellprisene i Norge skrus vanligvis kraftig opp i påskeferien.
   
 10. Ta vare på jobben din
  Ledigheten i Norge øker, så dersom du er inne på tanken om å bytte jobb frivillig, er kanskje ikke dette helt riktig tidspunkt med mindre du allerede har sikret deg en ny. Trenden de siste par årene har vært økt ledighet i Norge og da særlig innenfor oljesektoren, men nå varsles det at også andre bransjer merkbart vil kunne rammes.

Jeg gleder meg til å ta fatt på mars fordi jeg vet at det både er noen arbeidsoppgaver som må gjøres, men disse gleder jeg meg til å ta fatt på fordi jeg vet jeg at etterpå kan jeg ha masse gøy sammen med venner og familie! Helt på tampen legger jeg ved to små gåter som du kan gruble på.

Ordet du skal frem til består av tre stavelser og de tre ulike delene kan ha hver sin betydning. Det ene kan du stikke deg på, det andre delordet er en drikk og det tredje kan du kle deg med. Setter du sammen de tre delordene får du noe spiselig. I gåte nummer to skal du benytte synonymer for å finne frem til de to ordene:

Et par + overivrig/veldig sterk, minus ”in”. Neste ord er grave + ordne sengen + juling = ?

Tvihold på alt som er betydningsfullt for deg, nyt at våren er her og at påsken nærmer seg,

Blogges i april! :)

- Stine

Comment